Gambia tips


Om 12 dagar så är vi på väg till sådana här fina stränder… i Gambia. Kan inte riktigt fatta det.. det gick så fort efter att vi bokat resan. Ska bli hur kul och mysigt som helst att få fly verkligheten/Sverige med min älskling ett tag.

Projektledaren (och ja lite av en kontrollfreak..) jag är, så har jag självklart börjat forska lite så att vi har lite koll när vi kommer ner. 😉 För er som har dålig koll på var exakt Gambia ligger (har fått frågan några gånger) så har jag hittat en karta:


Mat och dryck
Det gambiska köket bjuder som standard tydligen på mycket läcker mat. I Gambia serverar man ofta många olika grönsaker, ris och bönor med olika slags kött. Köttet är ofta kryddat med spännande kryddor och ger en alldeles speciell smakupplevelse. Dessutom är lokala frukter som mango, bananer, grapefrukt och apelsiner en delikatess och kan köpas på markandsplatserna. Gällande dryckesvaror kan man få ett gott vin eller öl. Det allra bästa är dock den lokala fruktjuicen.

Tidskillnad
+ 1 timme nu när vi har vintertid. Gött säger jag bara om man jämför med Thailand..

Temperatur
Ca 20-22 i havet och i luften 30 grader på dagen (imorgon 37 enligt forecast..) men som tur är mycket svalare på kvällen. 🙂 Luften ska tydligen även vara torr där så förhoppningsvis kommer värmen inte kännas på samma sätt som i Thailand.

Djur
Långt inne i floden finns krokodiler och flodhästar, dock inte ute mot kusten där alla hotell finns. Delfiner kan man få se både i Atlanten och i flodmynningen om man har tur. I Bakau (nära turistområden) finns en Crocodile Poole, ett område som sägs vara “heligt”. Där går man runt i ett område där krokkisarna strövar fritt, tillsammans med en guide brukar man få klappa en av dem. Får man nog testa va..? 😉

Populära utflykter i Gambia är flodsafari, djuphavsfiske och turer till ekoturism-anläggningen Makasutu “Den Heliga Skogen”.

Övrigt

Det är ett jättefattigt land, man behöver bestämt säga “nej” till många av lokalbefolkningen som kommer vilja “hjälpa en” och mat & dryck verkar också tokigt billigt.. tror vår budget kommer att vara ännu lägre än Thailand faktiskt.. 🙂 Man ska tydligen pruta i Gambia med.

Det finns gröna taxis som är mer turist-taxis men även två olika gulataxi, en där man åker själv och en annan där man delar med andra. Båda billigare 🙂

Ja… kan nog bli bra det här 🙂

One Reply to “Gambia tips”

  1. Jag har varit i Gambia, men framför allt i södra Senegal. Det är ganska likt. I Gambia var jag bara turist och i Senegal hälsade jag på vänner och därmed slapp alla "turist-fällor". Med lite sunt förnuft kommer man långt. Tyvärr så bör man akta sig för många som behöver hjälp på olika sätt. De behöver alla pengar givetvis, men det är sällan som berättelsen och verkligheten överensstämmer. Har ni möjlighet och tid så hitta en pålitlig taxi och kör över gränsen till Senegal. Hur som helst kommer ni få det underbart skönt.

Leave a Reply