No easy way out


Jag har precis sett ett otroligt intressant program på 5an om några olika människors öden och upplevelser kring viktuppgång och nedgång. Jag känner att jag bara måste skriva lite om detta. Jag hoppas och tror att jag som instruktör på Sats har stor möjlighet att påverka människors öden just kring detta. Dvs ett hälsosamt liv och en välmående kropp. Jag har även egna erfarenheter kring detta som jag tänkte att jag skulle passa på att dela med mig av till er.

Börjar man från början så var jag inte ett särskilt aktivt eller sportigt barn men lite sportformer testade jag så klart… Tröttnade dock snabbt.. Trivselbekymmer på internat i 15-års åldern skapade en del tröstätning som lade på ett gäng kilon på kroppen som inte direkt gjorde att jag trivdes bättre. Några raka/tuffa men omtänksamma ord från nära och kära och pappas uppmaning “ut och spring” fick mig år två på internatet att ta tag i det. Jag blev “spring-Fia” som gick ner från som mest nästan 72 kg till ca 67-68 kg. Flyttade sedan till Norge med familjen där jag hittade glädjen i att träna olika former av gruppträning på gym. Slide, step, aerobics, MRL… jag tränade och tränade och åt mindre och mindre.. Mensen uteblev några månader och jag var nere på 58 kg. Tyvärr fortfarande inte nöjd med min kropp och hade blivit manisk kring att räkna kalorier, skriva ner vad jag åt.. (Jag skulle idag vilja ge mig själv under dessa och flera år till mellan ca 20 och 30 med diagnosen tränings-bulimiker.)

I Halmstad där jag valde att plugga fortsatte jag att träna på gym (vägde inte längre bara 58 kg). 1998 blev jag sedan “upptäckt” på ett gym för min energi och fina rörelser. Man betalade halva min instruktörsutbildning och maj 99 när Sats öppnade i Halmstad började jag där som instruktör. Jag körde aerobics, step, dans aerobics, step intervall och mind moves (liknande body balance och Sats Flow). Jag vägde några kilo mer än jag gör idag men mådde bra och kände mig pigg. För ca 4 eller 5 år sedan beslutade jag mig sedan för att jag skulle testa att börja äta lite långsammare och försöka äta lite mindre portioner och äta oftare.. jag tyckte jag borde vara mer vältränad än jag var.. Och det började faktiskt hända lite.. 🙂

Den stora förändringen för mig personligen skedde sedan för ca 1,5 år sedan då jag började instruera/träna Zumba Fitness och Body Balance.

(Här ovan med de kända Zumbatwinz på Zin Day)

Jag har nog aldrig mått så bra, varit så stark i hela kroppen eller så vältränad som jag är nu, 34 år gammal! 😉 Jag äter ca 5 mål per dag: frukost, lunch och middag och två mellanmål. Mellanmålen tror jag gör jättemycket. Sedan så handlar det faktiskt om att ge allt när man väl tränar. Det funkar inte om man fuskar ;-).

Så mina råd till er är:

  • Hitta en träningsform som du tycker är kul
  • Hitta instruktörer som inspirerar dig
  • Ät en varierad kost, ät mellanmål (macka, kesella, frukt, en näve nötter tex)
  • Träna 2-3 ggr per vecka och träna gärna lite olika saker (jag försöker komplettera med tex Shape, Sats Power Step eller Body Pump) och ta ut dig!! Träna verkligen när du tränar!
  • Unna dig godis, pizza, vin mm men försök håll det till en (två kan vara ok ibland också) dagar i veckan

Hoppas detta väldigt öppna inlägg uppskattas och inspirerar. Att det hjälper dem som behöver det inse att det inte finns någon “easy way out”, ta tag i det som i ditt liv hindrar dig från att leva ett mer hälsosamt liv och den formen du vill vara i och KÖR HÅRT. Som Nike säger “Make Yourself”!

Leave a Reply