Vecka 35

Jaha.. då var vi i v.35 med 40 dagar kvar till beräknad förlossning.. Häftigt är det minsann samtidigt som det också börjar bli lite jobbigt.. Var inte världens gladaste här i torsdags efter att lill-killen verkligen hållt på och röjt runt och tryckt HELA dagen i min mage. 🙁  Inte en enda lugn eller avlslappnad stund för stackars magen eller mig på hela dagen eller kvällen. Inatt sov jag också lite sådär.. Hade nämligen lite ont i nedersta vänstra sidan av magen och jag hade svårt att hitta en bekväm position att ligga i.

Så här säger min app om den här veckan (som kanske förklarar ett och annat ;-)):

Vecka 35

Ett 35 veckor gammalt foster som är 47 centimeter långt.

 

Nu ökar man snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till fostret, som nu väger ungefär 2400 gram. Det har blivit knappt 47 centimeter långt.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare och har fått en ljusrosa färg. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta, och huden är täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Om barnet skulle födas nu kan det vara så insmort att huden är vit och kletig av allt fett. Fettet gör att huden blir mycket mjuk.

De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. Livmodern har vuxit sig så hög att den når upp under revbensbågen.

Babygruppen (grym app för övrigt) skriver även att “Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp pga östrogenet, det kan göra att du får ont i ryggen eller bäckenet. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Barnet fyller ut nästan hela livmodern och har inte mycket utrymme alls. ” Eh no shit…

jag kan defintivt intyga att det börjar bli trångt.  Det har känts mycket mer i hela kroppen redan veckan som gått… Speciellt i rygg och ljumskar/bäckenet.  Inatt var det extra tufft men som Peter säger så kanske detta är ett sätt att vänja kroppen vid smärta lite successivt? Oavsett så är det inte mycket att göra mer än att bita ihop och försöka vila när jag kan. En vecka kvar att jobba känns helt klart som rätt beslut nu.

Tankarna har även börjat gå kring vad jag ska skriva i mitt förlossningsbrev. Noll koll på det känner jag men i nyhetsbrevet jag fick av blimamma.se igår fanns det lite tips som kan vara bra att utgå ifrån kanske? Har ni några tips annars?

Vi kanske även bör testköra till Östra & Mölndal någon dag? Varberg hittar vi ju till som vi helst vill föda på…

2 Replies to “Vecka 35”

Leave a Reply